Fiscale strafbepalingen

Strafrechtelijke bepalingen bij het niet voldoen van de aangifteverplichtingen

De belastingheffing is van openbare orde waar iedere burger aan zijn verplichtingen moet voldoen om bij te dragen aan de gemeenschap. Daarom zijn in de wet bepalingen om te waarborgen dat de fiscale verplichtingen stipt moeten worden nagekomen. Bij gebreken waarvan er altijd een sanctie volgt in de vorm van een boete kunnen worden verdeeld in verzuimboeten en vergrijpboeten.

Hieronder gaan de artikelen 68 en 69 van de Algemene Wet Rijksbelastingen over de vergrijpboeten, waarbij bij overtreding het strafrecht in beeld komt. Het fiscaal strafrecht is dan van toepassing.

Financieel adviseur Amsterdam

Art. 68

  1. Degene die ingevolge de belastingwet verplicht is tot:
  • a. Het verstrekken van inlichtingen, gegevens of aanwijzingen en deze niet ….. of onvolledig verstrekt;
  • b. Het voorraadpleging beschikbaar stellen van boeken, bescheiden, andere gegevensdragers of de inhoud daarvan, en deze in valse of vervalste vorm voor dit doel beschikbaar stelt;
  • c. Het voeren van een administratie overeenkomstig de daaraan bij of krachtens de belastingwet van boeken, bescheiden of andere gegevensdragers, en deze niet bewaart;
  • d. Het verkennen van medewerking als bedoeld in artikel 52, zesde lid, en deze niet verleent;
  • e. Het uitreiken van een factuur of nota, en een onjuiste of onvolledige factuur of nota verstrekt; 
  • f. Wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
  • g. Degene die niet voldoet aan de verplichtingen, hem opgelegd bij artikel 47, derde lid, wordt gestraft met geldboete van de tweede categorie.
  • h. Niet strafbaar is degene die de in artikel 47a bedoelde verplichting niet nakomt ten gevolge van een voor het niet in Nederland gevestigde lichaam of de niet in Nederland wonende natuurlijke persoon geldend wettelijk of rechterlijk verbod tot het verlenen van medewerking aan de verstrekking van de verlangde gegevens of inlichtingen of het voor raadpleging beschikbaar stellen van boeken, bescheiden, andere gegevensdragers of de inhoud daarvan, dan wel ten gevolge van een hem niet toe te rekenen weigering van het niet in Nederland gevestigde lichaam of de niet in Nederland wonende natuurlijke persoon de verlangde gegevens of inlichtingen te verstrekken boeken, bescheiden, andere gegevensdragers of de inhoud daarvan voor raadpleging beschikbaar te stellen.

Art. 69

  1. Degene die opzettelijk een bij de belastingwet voorziene aangifte niet doet, niet binnen de daarvoor gestelde termijn doet, dan welk een der feiten begaat, omschreven in artikel 68, eerste lid, onderdeel a, b, c, d, e, f of g, wordt, indien het feit ertoe trekt dat te weinig belasting wordt geheven, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie of, indien dit gedrag hoger is ten hoogste een maal het bedrag van de te weinig geheven belasting.
  2. Degene die opzettelijk een bij de belastingwet voorziene aangifte onjuist of onvolledig doet, dan wel het feit begaat, omschreven in artikel 68, eerste lid, onderdeel wordt, indien het feit ertoe strekt dat te weinig belasting wordt geheven, gestraft net gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie of, indien dit bedrag hoger is, ten hoogste eenmaal het bedrag van de te weinig geheven belasting, met dien verstande dat voor zover de onjuistheid in of onvolledigheid van de aangifte betrekking heeft op belastbaar inkomen als bedoeld in artikel 5.1 van de Wet inkomstenbelasting 2001 de geldboete ten hoogste driemaal het bedrag van de te weinig geheven belasting bedraagt.
  3. Het recht tot strafvervolging op de voet van dit artikel vervalt, indien de schuldige alsnog een juiste en volledige aangifte doet, dan wel juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen verstrekt vóórdat hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat een of meer van de in artikel 80, eerste lid, bedoelde ambtenaren de onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden. In afwijking van de eerste volzin vervalt het recht tot strafvervolging op de voet van dit artikel niet voor zover de schuldige alsnog een juiste en volledige aangifte doet, dan wel juiste en bolledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen verstrekt die betrekking heeft, onderscheidenlijk hebben, op inkomen uit aanmerkelijk belang als bedoeld in artikel 4.12 van de Wet inkomstenbelasting 2001 of op inkomen uit sparen en beleggen als bedoeld in artikel 5.1 van die wet.
  4. Indien het feit, ter zake waarvan de verdachte kan worden vervolgd, zowel valt onder een van de bepalingen van het eerste of tweede lid als onder die van artikel 225, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht, is strafvervolging op grond van genoemd artikel 225, tweede lid, uitgesloten.
  5. Artikel 68, derde lid, is van overeenkomstige toepassing.
  6. Indien de schuldige een van de strafbare Fieten, omschreven in het eerste en tweede lid, in zijn beroep begaat, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.
Financieel advies Amsterdam

Art. 69a

  1. Degene die opzettelijk de belasting welke op aangifte moet worden voldaan of afgedragen niet, gedeeltelijk niet, dan wel niet binnen de in de belastingwet aangestelde termijn betaalt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie of, indien dit bedrag hoger is, ten hoogste eenmaal het bedrag van de te weinig betaalde belasting.
  2. Artikel 69, zesde lid, is van overeenkomstige toepassing.
  3. Niet strafbaar is degene die de ontvanger tijdig heeft verzocht uitstel van betaling te verlenen of die onverwijld nadat gebleken is dat het lichaam niet tot betaling in staat is schriftelijk mededeling heeft gedaan aan de ontvanger.

Willem dC.

“Het was mij een genoegen door u te worden begeleid. U wist met uw brede kennis en ervaring op het gebied van fiscaal-, civiel- en notarieelrecht de juiste koers uit te zetten. U mag die formule wat mij betreft met recht uw “TOVERFORMULE” noemen! In alle eenvoud, integriteit en trefzekerheid hebt u mij geholpen de zaken onverwachts in mijn voordeel te beslechten. Heel veel dank hiervoor en moge uw aanpak succesvol ten dienste blijven voor velen die het moeilijk hebben met gecompliceerde zaken en daarbij snakken naar de eerlijke, deskundige en veelzijdige juridische bijstand die u mij geleverd hebt.”

Vijzelman

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek

Wij staan altijd voor u klaar.