Skip to main content Skip to search

Prijswinnend belastingadvieskantoor

Een prijswinnend belastingadvieskantoor

Vijzelman Fiscaal Juridisch & Notarieel advies heeft de prijs voor het beste advies gewonnen op de casus Practice Day Vrije universiteit/Deloitte voor een topadvies op topniveau over een onderneming met een omzet van meer dan 1 miljard euro. Bijzonder was, dat de ondernemer was begonnen met geërfd en geleend kapitaal van zijn echtgenote. Het huwelijksvermogensrecht was een belangrijk aspect.

Onderstaande casus is een voorbeeld uit de praktijk en is nog steeds zeer actueel. De casus gaat om een onderneming met een omzet van meer dan 1 miljard euro. De winst was meer dan 100 miljoen euro.

Samenvatting van de casus

Man en vrouw zijn gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. De man (ondernemer) heeft bij het starten van zijn bedrijf geen startkapitaal. Dit kapitaal heeft hij van zij echtgenote moeten lenen, want de bank financiert niet. De echtgenote heeft het vermogen geërfd van haar (groot)ouders. Haar ouders zijn tegen het huwelijk. De man is succesvol en heeft met dit geleende kapitaal een internationale onderneming weten op te bouwen. De vrouw was mede aandeelhouder van de onderneming. Zij hebben altijd zuinig geleefd. Uit het huwelijk zijn 5 kinderen geboren, ieder met een eigen achtergrond en levenswijze. De kinderen hebben ook weer kinderen. De ondernemer had – zoals gezegd – zelf bij het starten van het bedrijf geen eigen startkapitaal. Van belang is hier ook dat er uiteraard sprake is van advisering ter zake van de estateplanning (overdracht van vermogen) van de ouders naar kinderen en aan de kleinkinderen. Ook deze kinderen dienen reeds nu maatregelen te treffen voor de overdracht van hun (familie)vermogen naar de volgende generaties. Belangrijk in deze casus is het maken van keuzes en het op een kordate wijze beslissingen nemen. Het gaat immers over het overdragen van een ondernemingsvermogen.

Ik heb met de uitwerking van deze casus een topadvies gegeven en daarmee de adviesprijs gewonnen op deze Casus Practice Day Vrije Universiteit, georganiseerd door Deloitte, 1 van de 4 grootste belastingadvieskantoren van Nederland. In deze gecompliceerde en op de werkelijkheid gebaseerde casus komen alle aspecten van mijn dienstverlening aan de orde: fiscaal, civiel en notarieel recht, rechtsgebieden die bij haast elke casus voorkomen en met elkaar samenhangen.

Zie volledig artikel: Artikel Estate Planning