Werknemersopties & fiscale aftrek: van jurisprudentie tot wetgeving
Werknemersopties & fiscale aftrek
De uitgifte van aandelenopties aan werknemers is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een krachtig middel voor personeelsbinding en beloning. Vooral voor start-ups en snelgroeiende ondernemingen bieden werknemersopties een aantrekkelijke manier om talent te belonen zonder directe loonlasten. Tegelijkertijd brengen deze regelingen complexe fiscale vraagstukken met zich mee.
Een centrale vraag is: in hoeverre zijn de kosten van werknemersopties aftrekbaar voor de vennootschap? En hoe verhoudt dit zich tot de loonbelasting die bij de werknemer wordt geheven?
Fiscale en juridische ontwikkeling
De oorsprong van deze discussie ligt bij het arrest BNB 1956/244, waarin werd geoordeeld dat werknemers wél belasting verschuldigd zijn over hun voordeel, maar dat werkgevers géén aftrekpost hebben. Pas in 1994, met de invoering van artikel 9 lid 1 onderdeel i Wet Vpb 1969, werd deze asymmetrie gecorrigeerd. Sindsdien is de fiscale behandeling van werknemersopties volop in beweging gebleven.
Jurisprudentie en knelpunten
Uitspraak na uitspraak – waaronder BNB 1997/47, BNB 2001/160 en BNB 2001/161 – hebben duidelijkheid gebracht over waardering en aftrekbaarheid. De Hoge Raad maakte onder meer duidelijk dat waardeveranderingen van opties in de kapitaalsfeer vallen en dus geen invloed hebben op de belastbare winst.
Ook de vraag of opties tot het eigen of vreemd vermogen behoren, werd beslecht: opties zijn eigen vermogen, aldus de Hoge Raad in 2001.
Artikel 10c Wet Vpb 1969
Om verdere onduidelijkheid weg te nemen, werd in 2002 artikel 10c Wet op de vennootschapsbelasting ingevoerd. Deze bepaling zorgt ervoor dat de inkoop van aandelen met het oog op werknemersopties als tijdelijke belegging wordt erkend. Hierdoor worden onwenselijke gevolgen voor onder meer de dividendbelasting voorkomen.
Hulp nodig? Vijzelman Fiscaal Advies staat voor u klaar
Het fiscale speelveld rond werknemersopties is complex, en de gevolgen voor uw onderneming kunnen groot zijn. Vijzelman Fiscaal Advies is gespecialiseerd in dit type vraagstukken en helpt u bij het beoordelen, optimaliseren en implementeren van werknemersparticipatieplannen. Meer weten? Neem direct contact met ons op voor een adviesgesprek.
Heeft u vragen over hoe u uw testament kunt aanpassen of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor stiefkinderen in de wettelijke verdeling? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en een persoonlijk consult.
Willem dC.
“Het was mij een genoegen door u te worden begeleid. U wist met uw brede kennis en ervaring op het gebied van fiscaal-, civiel- en notarieelrecht de juiste koers uit te zetten. U mag die formule wat mij betreft met recht uw “TOVERFORMULE” noemen! In alle eenvoud, integriteit en trefzekerheid hebt u mij geholpen de zaken onverwachts in mijn voordeel te beslechten. Heel veel dank hiervoor en moge uw aanpak succesvol ten dienste blijven voor velen die het moeilijk hebben met gecompliceerde zaken en daarbij snakken naar de eerlijke, deskundige en veelzijdige juridische bijstand die u mij geleverd hebt.”
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek
Wij kunnen samen met u naar uw situatie kijken en uw problemen oplossen