Vraag:

Mijn klant had een eenmanszaak met daarin een onderneming en onroerend goed. Het onroerend goed heeft stille reserves. De eenmanszaak met daarin het onroerend goed is geruisloos ingebracht in een holding BV (100% aandelenbelang). De onderneming en het onroerend goed zijn vervolgens geruisloos uitgezakt naar een aparte onroerend goed BV (100% aandelenbelang). Daarna is het bedrijf geruisloos uitgezakt naar een werk BV (100% aandelenbelang). Het onroerend goed is achtergebleven in de onroerend goed BV. Er is niet tijdig een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangevraagd.

 

Voor het geruisloos uitzakken naar de onroerend goed BV en de werk BV willen we gebruik maken van de faciliteit van de bedrijfsfusie. De inspecteur weigert om de bedrijfsfusie toe te passen voor het uitzakken naar de onroerend goed BV. Mag de inspecteur hier de faciliteit van de bedrijfsfusie voor de vennootschapsbelasting weigeren?

 

Antwoord:

Ja, helaas mag de inspecteur hier de faciliteit van de bedrijfsfusie voor de vennootschapsbelasting weigeren. Voor de toepassing van de bedrijfsfusie dient er sprake te zijn van overdracht van een onderneming of een zelfstandig onderdeel van een onderneming. In de paragrafen 3.1 en 3.1.1 van het besluit bedrijfsfusie wordt dit nader uitgewerkt. In de laatstgenoemde paragraaf wordt aangegeven dat bij de eerste inbreng enkel het niet voor dooroverdracht bestemde deel van de inbreng meetelt voor de beoordeling of sprake is van de vereiste inbreng van een onderneming of zelfstandig onderdeel daarvan.

 

In de situatie van de klant is dus de vraag of alleen het onroerend goed is aan te merken als een onderneming of een zelfstandig onderdeel ervan. Het besluit verwijst hierbij naar een arrest van de Hoge Raad van 30 november 2012. In dat arrest was er sprake van een reeds bestaande Beheer BV die een makelaardij inclusief bedrijfspand liet uitzakken naar een holding BV. De Holding BV liet de makelaardij uitzakken naar een aparte Makelaardij BV. Het bedrijfspand bleef hierbij achter in de Holding BV. De Hoge Raad oordeelde dat het de bedoeling van de Holding BV was geweest om de makelaardij direct in te brengen in de Makelaardij BV. Hierdoor konden de in de Holding BV ingebrachte activa, uitgezonderd het pand, functioneel bezien geen onderdeel vormen van een uit organisatorisch oogpunt onafhankelijke exploitatie door Holding BV. De Hoge Raad verwees in zijn arrest naar het begrip ‘tak van bedrijvigheid’ in de Fusierichtlijn. De faciliteit van de bedrijfsfusie werd geweigerd voor de inbreng door Beheer BV in de Holding BV.

 

Hoe het dan wel moet, staat beschreven in paragraaf 11.2 van de RB Notitie ‘Uitzakking via een bedrijfsfusie’. Daarin staat letterlijk: “Wat betekent dit voor een herstructureringstraject waarbij een IB-ondernemer zijn onderneming met vastgoed geruisloos wil omzetten in een drietrapsraket (Holding BV, Vastgoed BV en Werkmij BV)?”:

 

  1. De ondernemer brengt zijn IB-onderneming in een Holding BV met de faciliteit van de geruisloze omzetting ex art. 3.65 Wet IB 2001;
  2. Vervolgens stoot de Holding BV de gehele onderneming (inclusief vastgoed) door naar Vastgoed BV met de faciliteit van de bedrijfsfusie ex art. 14 Wet VPB 1969;
  3. Waarna Vastgoed BV de onderneming zonder vastgoed laat uitzakken naar Werkmij BV, waarbij deze uitzakking plaatsvindt met de fiscale faciliteit van de fiscale eenheid ex art. 15 Wet VPB 1969. Dat mag geen tweede bedrijfsfusie of juridische splitsing zijn.

 

Denk bij de fiscale eenheid wel aan artikel 15ai Wet VPB 1969. En let verder bij herstructureringen op de mogelijke aspecten voor de overdrachtsbelasting. Voor meer informatie over de inbreng in een BV zie de RB Notities over dit onderwerp en de Inbreng Modellen op de website van het RB.

 

Noten:

  • Artikel 15, lid 9, Wet Vpb 1969.
  • Artikel 14, lid 1, Wet Vpb 1969.
  • Besluit van 12 augustus 2022, Staatscourant 2022, 22281
  • Hoge Raad, 30 november 20212, ECLI:NL:HR:2012:BV7390.
  • RB Notitie Uitzakking via een bedrijfsfusie van 4 april 2022.

 

Bron: Roemeling, D. (2025). Onroerend goed en bedrijfsfusie. Het Register, nummer 1, 50.

 

Mocht u in eenzelfde situatie zitten, heeft u vragen of wilt u nader geïnformeerd worden over erfrecht, fiscaalrecht of civielrecht? U Kunt contact met ons kantoor opnemen via het contactformulier op de website www.vijzelman.nl of per email: info@vijzelman.nl