Geld schenken aan je (klein)kind ontsluit een wereld van financiële mogelijkheden en fiscale voordelen. Dit proces, op het eerste gezicht eenvoudig, gaat verder dan enkel geld overmaken. Door slim gebruik te maken van schenkingsvrijstellingen, kunnen ouders en grootouders niet alleen belasting besparen, maar ook gericht bijdragen aan specifieke levensdoelen van hun (klein)kinderen. Dit zou bijvoorbeeld het bijdragen aan het kopen van een eigen woning kunnen zijn.

 

De schenking voor de eigen woning heeft betrekking op de mogelijkheid om belastingvrij geld te schenken voor de aankoop, verbouwing, aflossing van de hypotheekschuld of het betalen van de erfpachtcanon van een eigen woning. Er is ook een eenmalige hoge vrijstelling voor schenkingen ten behoeve van de eigen woning. Deze vrijstelling is hoger dan de jaarlijkse vrijstelling en geldt voor een specifiek doel, zoals de aankoop van een huis of aflossing van de hypotheek. Om in aanmerking te komen voor de vrijstellingen, moeten zowel de schenker als de ontvanger voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld, voor de eenmalige hoge vrijstelling moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, en het geld moet worden gebruikt voor de eigen woning.

 

Heeft je (klein)kind vóór 2025 een schenking eigen woning gehad maar nog niet uitgegeven? Eén schenking in 2023 moet uiterlijk 31 december 2025 besteed zijn aan de eigen woning.